Telefonisch bereikbaar; ma t/m vrij 8:30-12:00 & 13:00-16:00 uur

Tandartspraktijk Oelp - Hoogh Boulandt

Catharijnesingel 77 – 3511 GN – Utrecht – Tel: (030) – 231 96 25

 

Telefonisch bereikbaar; woensdag t/m vrijdag 9:00-12:00 & 13:00-16:00 uur

Parodontitis behandeling

De mond is een belangrijk deel van het gezicht en valt daarom direct op. Een frisse en schone mond is aantrekkelijk. Het is prettig te kunnen lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over slechte adem, een vieze smaak in de mond of aanslag op de tanden. Bovendien is een gezonde mond heel belangrijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Ontstoken tandvlees kan zonder dat u het merkt leiden tot onherstelbare schade aan uw gebit én zelfs tot het verlies van tanden en kiezen.

Is naar de tandarts gaan dan niet voldoende?
Een gezond gebit is meer dan “geen gaatjes”. De mondhygiënist(e) heeft een eigen specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. Mondhygiënist is een beschermde titel. Het is een beschermd beroep met een eigen opleiding. De mondhygiënist(e) behandelt mond- en tandvleesproblemen én helpt nieuwe problemen te voorkomen. En voorkomen is altijd beter dan genezen! Het is in ieder geval belangrijk naar de mondhygiënist(e) te gaan wanneer u last heeft van:

• bloedend of pijnlijk tandvlees
• vieze smaak in de mond en/of slechte adem
• Losstaande of verplaatsende tanden
• Rood en opgezwollen tandvlees
• Terugtrekkend tandvlees
• Schaamte omtrent het uiterlijk van het gebit
• Mondproblemen: verlies van tanden (met als consequentie vaak duur kroon en brugwerk).

Tandsteen en ontstoken tandvlees.
Ontstoken tandvlees ontstaat door plaque, een kleverig wit laagje met etensresten en kalk. Tussen tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees is dit moeilijk weg te halen. Plaque kan hard worden, dit heet tandsteen. Daardoor kan het tandvlees gaan ontsteken. Uw tandvlees wordt rood, bloedt snel en u kunt een slechte adem krijgen. Na verloop van tijd wordt de ruimte tussen tanden en tandvlees (de zogenaamde ‘pocket’) groter en gaan tanden en kiezen losser zitten. Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen uitvallen doordat het kaakbot is aangetast en zich terugtrekt. Kaakbot dat eenmaal verdwenen is, komt niet meer terug. Door een goede mondhygiëne kunnen deze problemen voorkomen worden.

Wat doet de mondhygiënist(e) ?
Wat de mondhygiënist(e) precies doet en hoeveel tijd het kost hangt natuurlijk af van de aard en de ernst van het probleem. U maakt eerst kennis met de mondhygiënist(e) en u krijgt voorlichting. We stellen u enkele korte vragen over uw gebit, uw tandvlees, uw gezondheid in het algemeen en andere zaken die belangrijk zijn voor de mondhygiëne. Bijvoorbeeld uw dagelijkse bezigheden en uw eetpatroon. Ook een eventuele zwangerschap is van belang, omdat u dan extra gevoelig kunt zijn voor tandvleesproblemen. Daarna doet de mondhygiënist(e) een mondonderzoek. Afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem kunnen we indien nodig een parostatus maken. Hierop wordt nauwkeurig de conditie van uw tandvlees beschreven. De behandeling vindt steeds plaats aan de hand van die parostatus: daarop staat namelijk precies hoeveel uw tandvlees verbetert of verslechtert. Daarna maken we met u een behandelplan. In dat behandelplan spreekt de mondhygiënist(e) met u af welke behandelingen nodig zijn, hoe en wanneer deze worden uitgevoerd. We vertellen u ook van tevoren wat uw behandeling ongeveer gaat kosten. Tot slot kunnen er eventuele vervolgafspraken worden gemaakt. Mochten de pockets minder dan 4 mm zijn, dan wordt het element niet behandeld en levert dit een financiële meevaller op.

Wat verwacht de mondhygiënist(e) van u?
De behandeling alleen is niet voldoende. Geregeld onderhoud is noodzakelijk, net zoals u uw tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen. U moet thuis de verzorging bijhouden. Concreet houdt dat in: twee keer per dag poetsen én daarnaast één keer per dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen reinigen (dit heet interdentaal). Dat vraagt veel van u, daarom is een motivatie belangrijk. De mondhygiënist(e) geeft u instructies voor het poetsen en interdentaal reinigen.
Er zijn veel verschillende mondverzorgingsmiddelen te koop, de mondhygiënist(e) vertelt u welke voor u geschikt zijn en hoe u ze moet gebruiken. Het is de bedoeling dat u thuis de verzorging bijhoudt én na de behandeling terugkomt voor nazorg. Pas dan bereikt u een optimaal resultaat. Daarnaast hebben uw voedingsgewoonten invloed op de conditie van uw gebit en tandvlees. De mondhygiënist(e) vertelt u hoe u door middel van gezonde voeding uw mond gezond kunt houden.

Paro – protocol

De beschrijving van dit traject is een richtlijn voor behandeling van een tandvleesaandoening. Niet elke praktijk volgt dezelfde stappen. Het paro- protocol is een behandelingsprotocol voor de behandeling van parodontitis. Het protocol is een uitwerking van internationaal geaccepteerde behandelingsmethoden van parodontitis. Het Nederlandse paro-protocol is in 1998 tot stand gekomen door overleg tussen de Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde en de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie. Het protocol bestaat uit een aantal fasen. Deze fasen staan hier onder uitgewerkt;


1) Intake / Pocketstatus/parodontiumstatus
2) Initiële behandeling (professionele gebitsreiniging)
3) Medicament
4) Herbeoordeling na drie maanden
5) Recall 1 na drie maanden
6) Recall 2 na 12 maanden

Onze behandelingsmethode

1) Intake / Pocketstatus
Bij de eerste afspraak wordt allereerst de algemene gezondheid doorgenomen via een vragenlijst. Vervolgens wordt een pocket- parodontiumstatus gemaakt. Tevens wordt er een behandelingsplan opgesteld en met u besproken. Wij geven u een begroting van de totale kosten. Een pocket-of parodontium-status geeft de conditie van het tandvlees rondom alle tanden en kiezen weer. Deze status geeft informatie in welke mate uw tandvlees ontstoken is. Elk element van uw gebit wordt in kaart gebracht, er wordt gekeken naar het aantal aangetaste tanden en kiezen, de ernst van de ontsteking, en het aantal behandelingen die voor u nodig zijn. Na de intake volgen nog 5 vervolgbehandelingen, verspreid over periode van een jaar. De opmeting van de pockets gebeurt met een pocketsonde. Pockets zijn de ongezonde, verdiepte ruimtes tussen tand en tandvlees. In het algemeen geven pockets aanleiding tot ontstekingen.

2) Initiële behandeling
De initiële behandeling betreft een uitgebreide behandeling van de pockets. Het tandsteen, de tandplaque en de bacteriën worden verwijderd uit de pocket met behulp van een ultrasoon tandsteenverwijderapparaat en handinstrumenten. Afhankelijk van uw gebitssituatie krijgt u een advies om naast het poetsen iets te gebruiken om tussen uw tanden en kiezen schoon te maken. Hiervoor kunnen verschillende hulpmiddelen gebruikt worden zoals flossdraad, tandenstokers of ragers. De inzet en de motivatie van de patiënt zijn erg belangrijk tijdens dit hele proces voor het verkrijgen en handhaven van optimale resultaten. Om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen en te behouden is een regelmaat van onderhoudsbehandelingen erg belangrijk. Het is dus erg belangrijk dat de patiënt de instructies van de mondhygiënist(e) / tandarts zo goed mogelijk opvolgt. Houdt u rekening met de verdoving. Het wordt ten strengste afgeraden om voertuigen of andere machines te besturen na de behandeling.

3) Medicament
Deze behandeling volgt gebruikelijk binnen een week na de tweede behandeling. In deze behandeling wordt een zalf aangebracht dat het herstel van het tandvlees bespoedigt.

4) Herbeoordeling
Wanneer de initiële therapie voltooid is, wordt met de patiënt een afspraak gemaakt voor de herbeoordeling, meestal 3 maanden later.Tijdens deze behandeling wordt samen met de patiënt gekeken hoe de resultaten zijn, of er verbetering is opgetreden en of het voldoet aan de verwachte resultaten. Tevens worden de plekken waar het nog onrustig en nog niet in orde is, doorgenomen en genoteerd. Deze plekken zullen in de toekomst bij de onderhoudsbehandeling goed bijgehouden worden. Indien er verbetering is, zal de patiënt dit zelf al eerder waarnemen, het tandvlees bloedt dan minder, de slechte adem of vieze smaak verdwijnt. Tijdens deze behandeling wordt er ook een beetje tandsteen en/of aanslag verwijderd.

5 en 6) Recall
Om de ontstane gezonde mondsituatie in stand te houden of te verbeteren is het nodig om regelmatig een bezoek aan de mondhygiënist te brengen. Afhankelijk van de situatie wordt er een afspraak gemaakt per 5 of 6 maanden Onderhoudsbehandelingen zijn per patiënt en per situatie afhankelijk. Factoren die hierbij rol spelen zijn o.a. leeftijd patiënt, algemene gezondheid, motivatie en inbreng, hoeveelheid tandsteen, ernst van de ontsteking en regelmaat van nazorg behandeling. Met de onderhoudsbehandeling zorgen wij dat het tandvlees bijgehouden wordt, en dat uw mond “ontstekingsvrij” blijft of stabiliteit gehandhaafd wordt. Alle zwakke plekken, die bij de herbeoordeling besproken zijn, worden extra behandeld. Indicatie tijdsduur is maximaal 20 minuten.
Recall 2 is eenzelfde behandeling als recall 1 zij het dat deze precies 1 jaar na de eerste behandeling, de pocketstatus meting. De tandarts zal bij recall 2 wederom pockets meten, om het herstel danwel kans op recidieve vast te leggen en te vergelijken met parostatus 1.

Attentie!!

De kosten van een paro-status traject zijn niet gering. Zo is bijvoorbeeld het opmeten van de pocketstatus € 179,00. Daarbij worden ook nog eens foto’s gemaakt van alle elementen. De kosten van deze foto’s worden bij dit bedrag opgeteld. Bekijkt U daarom zorgvuldig of uw verzekering deze kosten dekt. Verder zijn de kosten relatief, daarmee aangevende dat kosten per element gemaakt worden. Naarmate meerdere elementen behandeld worden, des te hoger zullen de uiteindelijke kosten zijn.

Houdt u er verder rekening mee dat sommige behandelingen onder verdoving worden uitgevoerd. Deze verdoving kan wel vaak drie uur aanhouden. Houdt u rekening met vervolgafspraken en uw werk.